A lépcső nem csak a szintek közti közlekedést biztosítja. A lépcső a lakás dísze.

Falépcső, faborítású lépcső készítése igen bonyolult művelet, ha ezt mi végezzük a végeredmény lenyűgöző, akár csigalépcső, akár modern lépcső, akár led világítású lépcső, akár klasszikus lépcső.

Néhány gondolat a lépcsők tervezéséről, méretezéséről, fajtáiról.

Minden esetben arra kell törekednünk, hogy a kialakított lépcső funkciójának teljesen megfelelő legyen. Biztonságosan le tudja bonyolítani az adott forgalmat, sőt ezen felül kényelmes is legyen. Ezeknek a követelményeknek a kielégítésében sokat segítenek a vonatkozó építési előírások. A legtöbb esetben ügyelnünk kell arra is, hogy a kialakított lépcső a már említett igényeket helytakarékosan elégítse ki, mert az általa elfoglalt terület rendszerint más funkcióra nem használható. Ezt az adott célra legmegfelelőbb lépcsőtípus kiválasztásával érhetjük el.

A legfontosabb szempont: Mivel a lépcső a szintek közötti forgalom lebonyolításán túl térformáló elem is, minden esetben törekednünk kell arra, hogy a lépcső formai kialakítása, anyagai , sőt szerkezete is esztétikailag felemelő élményt nyújtson.

E komplex tervezési folyamaton belül a felsorolt követelményektől és adottságoktól függően kell a lépcsők egyedi méreteit meghatároznunk. A lépcsőfokok méretmeghatérozásának elvei és előírásai az átlagember lépéstávolságából indulnak ki, amely átlagosan c=60…64 cm.

Ekkora lépésekkel haladnak az emberek vízszintes felületen, de ez határozza meg közvetve a lépcsőn tett lépések lehetséges hosszát is. Tapasztalatok alapján a vízszintes járással azonos lépéstávolság a lépcsőkön a következők szerint határozható meg: 2m+sz=60…64 cm. Átlagosan 62cm ahol m a lépcsőfok magassága (fellépő) cm-ben , sz a lépcsőfok szélessége.(belépő) cm-ben.