A lépcső nem csak a szintek közti közlekedést biztosítja. A lépcső a lakás dísze.

Falépcső, faborítású lépcső készítése igen bonyolult művelet, ha ezt mi végezzük a végeredmény lenyűgöző, akár csigalépcső, akár modern lépcső, akár led világítású lépcső, akár klasszikus lépcső.


Néhány gondolat a falépcsők tervezéséről, méretezéséről, fajtáiról.

Minden esetben arra kell törekednünk, hogy a kialakított lépcső funkciójának teljesen megfelelő legyen. Biztonságosan le tudja bonyolítani az adott forgalmat, sőt ezen felül kényelmes is legyen. Ezeknek a követelményeknek a kielégítésében sokat segítenek a vonatkozó építési előírások. A legtöbb esetben ügyelnünk kell arra is, hogy a kialakított lépcső a már említett igényeket helytakarékosan elégítse ki, mert az általa elfoglalt terület rendszerint más funkcióra nem használható. Ezt az adott célra legmegfelelőbb lépcsőtípus kiválasztásával érhetjük el.

A legfontosabb szempont: Mivel a lépcső a szintek közötti forgalom lebonyolításán túl térformáló elem is, minden esetben törekednünk kell arra, hogy a lépcső formai kialakítása, anyagai , sőt szerkezete is esztétikailag felemelő élményt nyújtson.

E komplex tervezési folyamaton belül a felsorolt követelményektől és adottságoktól függően kell a falépcsők egyedi méreteit meghatároznunk. A lépcsőfokok méretmeghatérozásának elvei és előírásai az átlagember lépéstávolságából indulnak ki, amely átlagosan c=60…64 cm.

Ekkora lépésekkel haladnak az emberek vízszintes felületen, de ez határozza meg közvetve a lépcsőn tett lépések lehetséges hosszát is. Tapasztalatok alapján a vízszintes járással azonos lépéstávolság a falépcsőkön a következők szerint határozható meg: 2m+sz=60…64 cm. Átlagosan 62cm ahol m a lépcsőfok magassága (fellépő) cm-ben , sz a lépcsőfok szélessége.(belépő) cm-ben.


Miért érdemes a falépcső készítés mellett dönteni?

Otthonunk kialakításánál számtalan szempontot kell figyelembe vennünk, ha azt szeretnénk, hogy a végeredmény olyan legyen, mint amit előre elképzeltünk. Mindig sarkalatos kérdés például emeletes házak esetében a szintkülönbség áthidalása, hiszen a lépcsőnek nem csak a funkciója lesz fontos, hanem nagyban befolyásolja majd a belső tér hangulatát is. Modern otthonokba választhatunk akár üveglépcsőt is, de a legnépszerűbb még napjainkban is a falépcső készítés. Nézzük, miért érdemes Önnek is emellett döntenie!

A falépcső készítést elsősorban a természetesség híveinek ajánljuk. A faanyag melegséget áraszt magából, otthonossá varázsolja a helyiségeket, ellentétben egy rideg fémszerkezettel. Otthonunkban a természetes anyagok használata nyugtató hatású, ráadásul tapintásra is sokkal kellemesebbek. A fa nem hűl annyira át, hogy kellemetlen legyen rajta közlekedni zokniban, mindemellett biztonságos, nem csúszik és hosszú élettartamú. Ha a falépcső készítés mellett dönt, akkor egy olyan szerkezet tulajdonosa lesz, ami nem csak otthona fényét emeli majd, hanem nagyon strapabíró is. Érdemes figyelembe venni, hogy a falépcső készítés leginkább olyan helyekre ajánlott, ahol nincs nagy hőingadozás, illetve a páratartalom is viszonylag állandó, a levegő se nem túl száraz, se nem túl párás. Így a szerkezet minimális ápolást igényel ahhoz, hogy hosszú ideig megőrizze szépségét. A falépcső készítés lehetséges pihenővel, vagy anélkül, választhatunk egyenes, íves, illetve csigalépcsős verziót is. Ezeket sok esetben meghatározzák a helyszín adottságai, de szívesen segítünk a döntésben. A legnépszerűbb hozzá a fa korlát, de variálható akár üveg vagy kovácsoltvas kapaszkodókkal is, mindenképp nagyon mutatós lesz.

Amennyiben kérdése van a falépcső készítéssel kapcsolatban, illetve árajánlatot szeretne kérni, bátran keressen fel minket még ma! A honlapunkon megadott elérhetőségeink bármelyikén érdeklődhet a részletekről, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére!