Már Magyarországon is egyre népszerűbb a feng shui életszemlélet, ami a pozitív energiaáramláson alapuló, közel ötezer éves kínai térrendezési tudományág. A feng shui szerint minden, a környezetünkben lévő élőlény, tárgy és energia kihatással van az életünk különböző részeire.

Így akár egy szobabútor is meghatározhatja, hogy milyen lesz az életünk. Talán éppen egy szépen kifaragott, stílusos asztalka fogja pozitív irányba befolyásolni a magánéletünket, karrierünket vagy éppen az egészségi állapotunkat.

Az otthoni és munkakörnyezetünk kialakítása közben a feng shui szabályai szerint kell eljárnunk, hogy a pozitív hatását érezhessük. A bútordarabok és más berendezési és elektronikai tárgyak tologatásán és átpakolásán túlmutató tudományág pontosan meghatározza, hogy mi szerint kell cselekednünk, hogy az energiákat a hasznunkra fordítsuk.

A bejárati ajtó az egyik legfontosabb része a lakásunknak

A feng shui alapjául szolgáló taoista filozófia szerint az ember kölcsönös kapcsolatban áll a környezetével, így a saját lakása a saját testét testesíti meg. A lakásunk legfontosabb részeként a szájunkat szimbolizáló ajtót jelöli meg, hiszen itt áramlik be az energia (csí), akárcsak a levegő a szánkon. Ezért fontos, hogy a bejárati ajtó nem nézhet tükörre, hiszen az visszaveri a csít. Ablak sem legyen közvetlenül előtte, mert az meg lehetőséget ad az energia azonnali elillanására. Kerüljük a koszos bejárati környezetet, távolítsuk el a koszos cipőket is a bejárattól.

Rakj rendet a szobában, rakj rendet a fejedben!

A feng shui szerint nem csak a lakásban, de a tudatunkban is rendezni kell a dolgokat, hogy tökéletes legyen az életünk. A múlt elfeledésével, régi tárgyaktól való megszabadulásával képesek vagyunk valami újnak teret adni és új esélyt magunknak a boldogságra. Ezért ha lelki sérülés ért bennünket, előbb magunkba zárjuk le és ha elég erőt érzünk hozzá, szabaduljunk meg azoktól a tárgyaktól, amik nem okoznak örömöt. Nem kell egyszerre, fontos a fokozatosság. Arra azonban érdemes figyelni, hogy az árnyékban és sötétben lévő tárgyak és bútorok megszakítják a csí áramlását!

A nappali Te magad vagy!

Feng Shui tippek otthonra

Feng Shui tippek otthonra

A házunk vagy lakásunk legfontosabb része a nappalink. Annak bútorai, berendezései és elhelyezkedése is befolyásolja saját magunk szerepét a világban. Ha egy elzárt helyen, sötétbe borulva árválkodik a szoba, akkor mi magunk is egyedül, magányban maradunk, de ha a pezsgő, élettel teli és világos utcára néz a nappalink, akkor közösségi életünk is felpezsdül majd. A fényes helyek egyébként is pozitív energiát hordoznak a feng shui szerint. Érdekes, de a tan szerint a túlzott rend felgyorsítja a csí áramlását és az könnyen kisurranhat a házból.

A hálószoba legyen a nyugalom szigete!

A hálószoba a másik fontos helyiség a házunkban, itt vágyunk nyugalomra, feltöltődésre, pihenésre, ráadásul ez a szerelmi élet központja is. Ezért fontos, hogy mi kerül be a hálószobába. Fontos, hogy ne pakoljuk tele robusztus, nyomasztó hatást keltő bútorokkal és túl sok növénnyel sem. Lámpákat ne a fejünk fölé, inkább az éjjeli szekrényre helyezzünk, elektromos eszközöket pedig inkább másik szobában tároljunk. Az ágy ne álljon az ajtó és az ablak között, mivel a fokozott energia áramlás kisodorja a nyugalmat a szobából. Tanácsos mindig ugyanott aludni, ne cserélgessük a helyet, mivel felbontja a harmóniát. A legideálisabb, ha a nő van jobbról a férfi pedig balról az ágyon.

A fürdőszoba szimbolizálja az egészségünket

Nem csak a bacik és a hideg az oka, ha fáradtnak és gyengének érezzük magunkat. A feng shui szerint ugyanis a fürdőszoba is nagy hatással van az egészségünkre. Ez egy igen érzékeny rész, hiszen számtalan cső és vezeték fut rajta keresztül, amelyen könnyen távozhat az energia, akárcsak a kád és a mosdó lefolyóján. Az eldugult lefolyó például emésztési zavarokat okozhat, a sérült tükör pedig torzult önképet, mentális zavart kelthet, a csövek meghibásodása pedig vérkeringési panaszokat okozhat.

A betegségeket úgy előzhetjük meg, ha a látható csöveket elrejtjük, a lefolyókat kitisztítjuk, a WC tetejét lecsukjuk és mindössze 1-2 páratűrő növényt is kihelyezünk ide, akik majd távol tartják a negatív energiákat.