Ha kisebb lakásban élünk, egy idő után biztosan kezdjük zsúfoltnak érezni az otthonunkat. Egy ilyen, kisebb alapterületen elhelyezkedő lakásnál igen fontos, hogy hogyan rendezzük be, hiszen sok múlhat néhány ötletes lakberendezési praktikán.

Ha kis lakásban lakunk, sokszor át kell gondolnunk, hogy vajon tényleg rendesen kihasználjuk a tereket és esetleg ha néhány dolgot változtatnánk a lakás berendezésén, akkor nem kapunk- több szabad helyet? Például egyáltalán nem egyszerű egy igen kis, mindössze 33 négyzetméteres garzonlakást úgy berendezni, hogy az praktikus, kényelmes és otthonos és lakható is legyen. Bemutatjuk most azokat a lakberendezési tippeket, melynek segítségével növelhetjük a teret és a kis lakásunkból nagyot alkothatunk.

Kis lakásból alkoss nagyot, néhány trükkel

Különösen akkor nehézkes kis lakásba beköltözni, ha korábban sokkal nagyobb helyen éltünk, de hát sok holmink is van és a nagy terekhez vagyunk hozzászokva. A tértágításhoz hozzásegít, ha a lakásban csupa világos színűre fessük a falakat, hiszen ez növeli a teret és a helyiség egykettőre sokkal tágasabbnak és világosabbnak fog tűnni. Egy 30 négyzetméteres garzon, vagy stúdiólakásnál már komoly trükköket kell bevetnünk, hogy minden egyes négyzetmétert kellően ki tudjunk használni. Az ilyen lakásokban a lakberendezés igazi kihívás lehet, ám semmi sem lehetetlen. A praktikus enteriőrök segítségünkre lehetnek, hogy igazán tágas, levegős teret tudjunk létrehozni, így a lakásunk sokkal kényelmesebbé fog válni.

Ha kis hellyel kell gazdálkodnunk, akkor próbáljuk ki azokat a trükköket, mellyel egy-két bútort egyszerűen el tudunk rejteni akkor, amikor nincs szükségünk rá. Az egyik ilyen bútor az ágy, mely igazán nagy helyet foglal, de ha azt elrejtjük egyszerűen egy tolóajtós szekrény mögé, akkor napközben a hálószobánkból egy barátságos nappalit tudunk alkotni. A világos árnyalatú falak egyszerűen kitágítják a teret a lakásban, ha pedig valahogy el szeretnénk különíteni a nappalit és az étkezőt, akkor vásároljunk valami kellemes színű szőnyeget, mely kerüljön a nappali részre, a kanapé alá. A nappaliba, de a konyhába is rengeteg helyet nyerhetünk azzal az aprócska trükkel, ha egyszerűen olyan bútorokat választunk, mely a plafonig felér, így rengeteg helyre tudunk pakolni. A kis lakások berendezésénél ügyeljünk arra, hogy csak néhány dísztárgy és aprócska dekoráció kapjon helyet, hiszen a felhalmozástól hamar túlzsúfolttá fog válni az álomotthonunk.

Aprócska fürdőszoba berendezése? Ne ijedj meg tőle!

A kis fürdőszobát nem egyszerű berendezni, de ha néhány dologra odafigyelünk, akkor hamar egy kellemes helyiséget tudunk kialakítani. Fontos hogy szem előtt tartsuk azt, hogy mindennek meg legyen a helye és a fürdőszobába lehessen mozogni is. A fürdőszoba a tükrös felület miatt, illetve a világos színű burkolat miatt tökéletesen tágítja a teret. A kis fürdőszoba egyik legfontosabb eleme a „levegő” fürdőszobai bútorok és polcok, melyekkel rengeteg helyet spórolhatunk meg. Ez vizuálisan is növeli a teret, emellett pedig praktikusan lehet rájuk pakolni és a tisztán tartása is pofonegyszerű. Ha a falakon nagyobb mintákat, esetleg széles vízszintes csíkokat használunk, akkor az becsaphatja a szemünket és a teret sokkal nagyobbnak fogják mutatni, mint amekkora az valójában. A fürdőszobában tökéletesek lehetnek a falra, vagy a falba szerelt csaptelepek, melyek segítségével igen értékes helyet spórolhatunk meg.