Amikor új lakásba költözünk, sokszor csak arra koncentrálunk, hogy melyik helyiség mekkora, így alakítjuk ki például azt, hogy melyik szoba melyik helyiségben legyen a későbbiekben. Hiszen biztosan egy olyan nagyobb helyiség lesz majd a hálószoba, melybe szépen befér egy nagy ágy is, a nappali pedig az marad, ahova befér a kanapé és a televízió.

Azonban ha csak ezeket tartjuk szem előtt, akkor könnyen megfeledkezhetünk arról, hogy nem csak a helyiség funkciója, hanem a bútorai és a stílusa is fontos, amikor kitaláljuk a lakásunk elhelyezkedését. Hiszen berendezhetjük mi úgy a nappalit, hogy az otthonos legyen, tágas, szép, de van, hogy mégsem érezzük jól magunkat benne. Hogy ez miért van így? Kevesen tudják, de a lakberendezéskor figyelni kell a fényre, illetve az éghajlati tájolásra is.

Melyik éghajlat felé nézzenek a szobák?

Ha otthonunk berendezése áll előttünk, akkor a legfontosabb tényező mindig az, hogy megtudjuk, melyik helyiség mennyire világos, mennyire süt be az ablakokon a nap. Amit tudni kell, hogy napos oldalra soha nem teszünk lépcsőt, fürdőszobát, wc-t, vagy közlekedő folyosót. Ezeknek a helységeknek mindig északi vagy keleti oldalon kell lenniük. A hálószobát célszerű úgy kialakítani, hogy az a keleti irányba legyen található, hiszen így kora reggel már a beszűrődő napsütésre tudunk ébredni.

A napunk sokkal könnyebben indul, előbb kimászunk az ágyból és a napsugarak élettani hatása is sokkal nagyobb szerepet játszik majd életünkben. A helységet alakítsuk ki úgy, hogy az valóban a pihenést és a relaxálást tükrözze. Ide nem kellenek olyan felesleges tárgyak, amelyek megzavarhatják a kellemes pihenést (például egy hangosan kattogó óra, vagy televízió).

Lakberendezési kisokos: Melyik helyiség merre nézzen?

Lakberendezési kisokos: Melyik helyiség merre nézzen?

Rengeteg időt töltünk a konyhában és az étkezőben, ezért az a legfontosabb hogy mindig átjárja ezeket a helyiségeket a fény. A konyha jó, ha keleti-délkeleti irányú, az étkező pedig legyen dél-délnyugati. Ennek a kialakításnak köszönhetően ebédnél is, illetve délután és kora este is szép napos és világos helyiségben falatozhatunk. A másik helyiség, ahol a legtöbb időt töltjük, az a nappali, ezt pedig érdemes nyugati irányban tájolni. Az a legjobb, ha a nappali közvetlenül kapcsolódik a konyhával és az étkezővel. Ennek a hangulatos elrendezésnek köszönhetően biztosan valóban otthon fogjuk magunkat érezni lakásunkban.

Azért legyünk óvatosak a napfénnyel!

Elsőre úgy tűnhet, ennek az elrendezésnek az a lényege, hogy minden ablakon folyamatosan vakítson be a nap, ami valljuk be egy idő után igen zavaró tudna lenni. A túl sok nap nem csak a bőrünknek, de a bútorainknak, főleg a szöveteknek sem tenne jót. A túlzott napfény kiszárítja a fa bútorokat, illetve a textíliák és a kárpitok színét is hamar ki tudja szívni. Ezért fontos hogy minden ablak legyen felszerelve sötéttő függönnyel, vagy reluxával, esetleg árnyékolóval.