Az egyik legrosszabb érzés, amikor a hétköznapi stressztől előbb szorongani kezdünk, majd jön a letargia és a depresszió. Nem csak a munkahelyünk és a munkánk, de a családunk és az otthonunk is nagy hatással van a hangulatunkra. Az életünk minőségéért tehát mi magunk is felelősek vagyunk.

Nem árt tehát néhány érdekes trükköt bevetni, hogy minél jobban kiszorítsuk magunkból a rossz gondolatokat. Alakítsunk ki egy vidámabb és nyugodtabb légkört otthonunkban, így elkerülhetjük a mély pontot és jobb közérzettel kezdhetünk majd el minden napot.

Ha kell, fessünk és vásároljunk új bútorokat is!

Nagyban teszünk a lehangoltságunk ellen, ha egy átlátható, világos teret alakítunk ki magunk köré. Otthonunkban kerüljük a sötét színeket mind a berendezések tekintetében, mind a bútoroknál. Sokszor társul ugyanis a szorongáshoz klausztrofóbia is, ilyenkor pedig a nagyobb szobában is még bezártság érzetünk támadhat. Tértágító technikákat alkalmazva megnövelhetjük a szobák nagyságát vagy legalábbis azok érzékelését. Ehhez segítenek a tükrök, a fehér és világos színek és a nagy ablakok, sok fény is.

Lakberendezési tippek szorongás és depresszió ellen

Lakberendezési tippek szorongás és depresszió ellen

Ha már a szoba átalakítását és a lakberendezési tárgyak átrendezését elhatároztuk, érdemes a különböző ruhaanyagokat, függönyöket, lepedőket, terítőket is valamilyen pasztell színűre váltani. A sötét színek negatívan hatnak a lelkünkre. Fontos, hogy rendszeresen takarítsunk és rendet is rakjunk. Így a szép tágas, fényes, tiszta lakásunkban biztos megnyugvás vár majd bennünket. Ha szeretnénk kicsit változatosabbá tenni a szobákat, használjunk élénk színű díszítő elemeket, kispárnákat vagy hangulatos virágokat. A növények zöldje és a virágok színe ugyanis nagyon pozitívan hat az otthonukra és a hangulatunkra is.

Árasszon kényelmet és nyugalmat az otthonunk minden szeglete

Ha beszereztük a legszebb bútorokat és már a szőnyeg is gyönyörű pasztell színben pompázik, ideje néhány kiegészítővel feldobni a szobákat. Az illóolajok rendkívül hatékonyan képesek oldani a feszültséget és a stresszt. Elsősorban a levendula és a citromfű illata a leghatékonyabb szorongáscsökkentő illat, ami relaxációs hatást fejt ki és kellemes is egyben. Fontos, hogy otthon sokat pihenjünk. Tévézés és híradó nézés helyett pedig inkább egy könyvet olvassunk, amibe elmélyülhetünk. Meditálhatunk és jógázhatunk is, ez minden körülmény között segít a feszült hétköznapokat átvészelni.

Ha pedig már az estére gondolunk, legyen kényelmes és könnyű álmunk a pihe-puha ágyneművel. Az egész napos szorongást már ne fojtsuk tovább egy nehéz ágyneművel. Fekhelyünk legyen kényelmes, matracunk pedig minőségi, hogy kipihenten ébredhessünk fel. Az éjszakai fényként érdemes beszerezni egy himalájai sólámpát amely nem csak a hangulatos fényével kölcsönöz meghittséget az estékre, de a párolgó sónak köszönhetően pozitív energiával is megtölti az elfáradt testet. Rendezzük be otthonunkat szépre, stílusosra és érezzük magunkat őszintén otthon, hiszen csak így tudjuk elengedni magunkat igazán.