Ritka az az otthon, mely tökéletesen megfelel a Feng Shui elvárásainak. Ha pedig próbálunk erre maximálisan törekedni, akkor jobb, ha szem előtt tartjuk azt, hogy a térrendendezési tudomány úgy tartja, hogy a mintákon és a színeken kívül még a lakás alaprajza is számít a feng shuinál. Vannak azonban olyan apró, lakberendezési trükkök, melyek segítenek abban, hogy tökéletesen kialakítsuk otthonunkat.

Mi is a Feng Shui alapja?

Amikor a feng shuiban az Qi-ről beszélünk, akkor lényegében az eltérő energiaminőségekre gondolunk, melyek a környezetünkben jelennek meg, láthatatlan vagy látható formában. Fontos hogy megismerjük az öt elemet: a fa, tűz, a fém, a víz és a föld folyamatosan változó ciklusban állnak egymással.

A keleti filozófia ehhez az öt elemhez olyan dolgokat rendelt, melyekkel le tudja írni, hogy melyik elemnek pontosan milyen a Qi karaktere, illetve hogy az elemek valójában milyen hatással vannak ránk és egymásra. És hogy mit tud a feng shui? Hiába rendezzük be otthonunkat a legújabb trendek szerint, ha nem érezzük magunkat otthon benne, nem tudjuk kipihenni soha magunkat. A feng shui pedig abban segít nekünk, hogy az élet minden egyes területén sikereket érjünk el, szembe tudjunk nézni félelmeinkkel és vágyainkkal egyaránt és a cél az, hogy boldogabb emberré tudjunk válni.

Lakberendezési trükkök, melyektől boldogabbak leszünk

Lakberendezési trükkök, melyektől boldogabbak leszünk

Életünk egyharmadára lehetünk hatással otthonunk és környezetünk tudatos kialakításával. A feng shui segítségével olyan tereket tudunk kialakítani, mely rövid időn belül kedvező hatást fog gyakorolni életünkre, egészségünkre, anyagi helyzetükre, de még társas kapcsolatainkra is. Sokan annyit tudnak a feng shuiról, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy melyik bútor, merre néz. De hogy ez miért fontos, azt már kevesen tudják. Az irányok meghatározása az elsődleges feladat a feng shuiban. Minden irány más és más energiaminőséget hordoz. Vannak például olyan irányok, melyek kimondottan a tanulást segítik, vannak olyanok, melyek a pihenést és a kikapcsolódást és természetesen vannak rossz irányok is.

Mik azok a tárgyak, melyek károsak a feng shuira nézve?

A feng shui egyáltalán nem kedveli a teljesen egyenes vonalú berendezéseket, bútorokat. A magyarázata pedig az, hogy mellettük nagyon gyorsan halad a pozitív energia, ez pedig egy idő után idegessé tehet minket. Az asztalok sarkaira is figyeljünk jobban oda, hiszen a téglalap, vagy szögletes alakú asztal sarkai rengeteg negatív energiát képesek termelni és szét is szórják azt a lakásban.

Sokkal jobb a lekerekített sarkú, vagy ovális alakú asztal. Elsőre különös lehet, de a Feng Shui még a növényekre is kitér, különösen ellenzi a kaktuszt, mely sok negatív energiát hordoz, illetve ha otthonunkban kaktuszokat tartunk, akkor könnyedén zárkózottá és kötekedővé válhatunk. A kaktusz mellett még a bonsai fát sem tanácsos tartani, hiszen rendkívül lassan növekszik, ez pedig egyértelműen visszaszorítja a pozitív energiát, a chit.

A térrendezési tudomány pedig úgy tartja, hogy minden olyan bútor vagy tárgy, mely megsérült, eltört, vagy csak valamiért nem használjuk egy ideje, az negatív energiát visz a lakásban és jobb ezektől minél előbb megszabadulni. Jó azt is tudni, hogy a chi az ablakokon, illetve az ajtókon keresztül áramlik be otthonunkban, és ha bezárjuk az útját, akkor egy idő után csak a negatív energia fogja uralni az egész teret. Ezért jó, ha a redőnyök helyett inkább valami enyhén áttetsző színű rolót válasszunk.