A mai magyar otthonok többsége a modernizálásra törekszik és ezt nem csak a különböző háztartási kis és nagy gépek széles skálájának felsorakoztatásával próbálják elérni, hanem ügyelnek a modern dizájn elemek, bútorok és színek harmonikus összhatására is.

A régi nagy TV-k, emeletes hifik és tárcsázós telefonok ideje leáldozóban van, ezeket már csak díszítő elemként tudjuk használni egy-egy stílusosan berendezett szobában.

A mai lapos LCD TV-k, a BlueTooth zenelejátszók és a parányi hangszórók világában, zsebben hordozható mobiltelefonokon kommunikálunk és igyekszünk otthonainkat úgy kialakítani, hogy minél több robotgépet és Hi-Tech cuccot halmozhassunk fel. Ennek megfelelően egy valamit is a stílusra adó házigazda nem engedheti meg magának, hogy a különböző irányzatok keveredjenek a lakásában. Vajon el kell döntenünk, hogy a letisztult, modern stílusvonalat követjük és fel kell áldoznunk a klasszikus és antik bútorokat a modernizáció oltárán?

A modernizáció nem ellensége a múltnak!

Lehet-e egy régi bútor a modern lakás részese?

Lehet-e egy régi bútor a modern lakás részese?

Akárcsak a világ más területén, a bútorgyártásban és a lakberendezésben sem cél, hogy álomotthonunkból bármit is kiűzzünk, ami a szívünkhöz közel áll. Sokan örökölnek nagyszülőktől vagy kapnak régebbi típusú bútorokat, amiket szeretnének lakásukban tudni, de félnek, hogy a különböző stílusok keveredése árthat majd otthonuknak. A modern kialakításunkat azonban megőrizhetjük, ha néhány dologra odafigyelünk.

Származhat tehát egy étkezőasztal a nagyitól, hozhat fonott fotelt a vidéki rokon, de a falusi barátaink ósdinak ható szekrényét sem kell elutasítanunk. Minden bútordarab értékes és minden értékes bútor hasznos tagja lehet otthonunknak. Sokszor még átalakítást és felújítást sem igényelnek a beszerzett holmik. Vannak, akik kimondottan ereklyeként vadásznak a régi bútordarabokra, hogy lakásukat még szebbé tehessék.

Felújítsunk, javítsunk vagy tuningoljunk?

Ha már a birtokunkba került valamilyen régi bútor, első körben annak állapotát kell megvizsgálnunk. Sokszor a régebbi bútorok precízebb gyártási folyamattal vagy kézzel készültek, így állaguk akár újszerű is lehet az eltelt évek ellenére. Ilyenkor csupán megfelelő helyet kell az új bútordarab számára találnunk, hogy bele olvadhasson a környezetébe, illetve kiegészítse azt. Néhány esetben egy egyszerű lakkozás is csodákat képes tenni egy-egy fa bútordarabbal, hogy aztán sok-sok éven át tegye tökéletessé a lakást.

Ha már csak darabjaiban vagy szörnyű állapotban találjuk meg a korosodó bútort, akkor vagy egy hozzáértő szakember segítségét kérjük a restauráláshoz vagy alternatív megoldásokat kidolgozva újrahasznosíthatjuk az. Így lehet ebédlő asztalból sminkes kis asztal, sámliból virágtartó vagy éppen szekrényből tükörállvány is. A lehetőségek száma végtelen. Ráadásul a színekkel is játszhatunk, hogy modern otthonunkba tökéletesen passzoljanak a felújított vagy átalakított régi bútorok.