A színek kiválasztása biztosan az ember ízlésén és stílusán múlik, mégis van pár olyan fontos dolog, melyről mindenképpen beszélnünk kell, főleg ha lakásfelújítás előtt állunk és most fogjuk kiválasztani a helyiségek falainak és bútorainak színét.

A szín nagyon fontos a lakberendezésben, hiszen egyetlen egy szín képes az egész lakás életét megváltoztatni.

Ezért nem árt tudni, melyik színnel mit válthatunk ki az emberekből és a lakásunk színeivel milyen benyomást kelthetünk.  Lakásunk kinézete az egész hangulatunkra nagy hatással lesz, ezért fontos átgondolni azt, hogy melyik helyiségben milyen árnyalatot választunk ki. Fontos azt szem előtt tartanunk, hogy a szín passzoljon a mi és a lakásunk stílusához egyaránt.

A fehér szín a lakásban tisztaságot tükröz

A fehér minden esetben a tisztaság színe, mely nyugalmat és frissességet képes magából árasztani. A fehér szín legfontosabb tulajdonsága, hogy a helyiséget képes kitágítani és megnagyobbítani. Ha ezt a színt válasszuk egy kisebb helyiség falának, akkor képesek leszünk egy levegősebb teret kialakítani. Magában a fehér színt ritkán használják, hiszen akkor az egész otthonunk túl sterilnek fog tűnni, de színes kiegészítőkkel kombinálva garantáltan ad egy nyugodt és kiegyensúlyozott hangulatot. A fehér szín pasztell árnyalatokkal kombinálva egyértelműen egy vidékies, rusztikus stílust hoz létre, de nagy szerepet kap a minimalista, a francia és a romantikus lakberendezésben is.

Barna szín otthonunkban– biztonságot sugall

A barna szín, nagyon különleges, hiszen amellett hogy luxus és elegancia érzetét adja a lakásnak, magabiztosságot sugall, melegséget és otthonosságot visz a házunkba, túlzott használata monoton hangulatot és komorságot tud kifejteni az emberekből. Világosbarna színek, arannyal kombinálva nagyon elegáns hatást tudnak elérni, az a legjobb, ha az előszobánk vagy a nappalink falának színe lesz barna, hiszen pihentető hangulatot képes adni az egész térnek.

Zöld – nyugtató, mégis frissítő szín

A lakberendezők is előszeretettel használják a zöld különböző árnyalatát, hiszen egy frissítő, otthonos lakást tudunk létrehozni vele. Ezt a színt általában a természettel asszociáljuk, ezért nyugtató hatással bír és kellemes harmóniával képes betölteni a lakást. Vigyázzunk a sötétebb árnyalatokkal, hiszen kicsinyíthetik a teret. Ha pezsdítő hangulatú otthont szeretnénk, akkor az a legjobb, ha élénk zöld árnyalatot kombinálunk kék, vagy pink színű kiegészítőkkel. A legjobb, ha a nappalink, a konyhánk vagy a hálószobánk pompázik ebben az színben. Különösen kellemes hatást érhetünk el, ha a zöld falak mellé natúr fa bútorokat vásárolunk.

Miért fontos a színek használata az otthonunkban?

Miért fontos a színek használata az otthonunkban?

Az energiát adó sárga

A sárga szín a nappal köthető össze, így egy másodperc alatt képes energiával megtölteni a helyiséget. A sárga szín életvidám hangulatot teremt, erőt, életkedvet és életerőt képes sugározni. Jól lehet kombinálni ezüsttel, natúr fa bútorokkal, de jól illenek hozzá a fűzöld és a kék kiegészítők is.

A nyugalmat árasztó kék szín

A kék szín egyértelműen tisztaságot, nyugalmat és biztonságot áraszt magából. Finom elegáns hatást érhetünk el vele, ám legyünk vele óvatosak, hiszen a kék egy hideg szín, ezért a sötétebb árnyalatokkal csak módjával! Ám a világosabb kék színek légiessé teszik a helyiséget, tértágító hatással rendelkeznek. Jól kombinálható barnával és fehérrel egyaránt.

Piros – a legerősebb szín mind közül

A piros szín használatával vidám, inspiráló cselekvést tudunk ösztönözni a légkörrel. Ez a szín az egyik legerősebb és a legintenzívebb energiát hordozó szín. Kalandosságot, merészséget és szexualitást sugároz, ezért jó hatással van a társas kapcsolatokra. Nem érdemes túlzásba vinni a piros szín használatát, ha mégis nagyobb felületen szeretnénk ebben a színben látni a falunkat, mindenképpen kék vagy zöld kiegészítőkkel kell kombinálni.