A Minimalista stílus alapvető eleme a harmónia, ezért a legfontosabb, hogy azoknak az embereknek egyáltalán nem ajánlatos ezt a stílus, akik szeretik megtartani az emléktárgyakat és az apró csecse-becsékhez is kötődni tudnak.

Azoknak se való, akik nem ragaszkodnak foggal-körömmel a rendhez, hiszen ebben a stílusban nincs helye a felesleges tárgyaknak, mert ezektől az apróságoktól hamar kialakulhatnak olyan rendetlenségek, melyek egy ilyen környezetben igencsak szemet tud szúrni. Mivel a stílus alapvető eleme a harmónia, törekedni kell arra, hogy az összes berendezési tárgy és kiegészítő összhangba legyenek egymással, illetve a lakással is. Egyáltalán nem egyszerű minimál stílusban berendezni egy lakást, ám az biztos, hogy aki egyszer meg tudja, milyen minimalista közegben élni, az sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lesz.

Hogyan alakítsuk ki minimalista otthonunkat?

A minimál stílusban a formák és a minták egyfolytában feltűnnek és folyamatosan ismétlődnek. A bútorok legyenek egyszerűek és az a legjobb, ha levegősen rendezzük el őket. A Minimál stílushoz elengedhetetlen a nagy üres tér, ahova a bútorokat levegős elrendezésben tudjuk elhelyezni. A nagyobb méretű darabokat szimmetrikusan kell elhelyezni, így kialakíthatjuk a minimalizmus alapját, az egyensúlyt. Az a legjobb, ha a kárpitok egyszínűek és minta nélküliek és fontos az is, hogy egy minimál stílusú lakásban nem nagyon jelennek meg harsány színek. Legtöbbször a szürke, a föld-és a rozsdabarna jelenik meg, feketével, fehérrel, bézzsel, halvány sárgával, vagy esetleg olajzölddel.

Minimál stílusban a legnagyobb szabály, hogy egyszerre maximum két színt szabad használni, azok pedig mindig legyenek kontrasztosak egymással. Így elérhetünk egy szép, kiegyensúlyozott lakást, melynek színei nem zavarják meg az összképet. Ha egy fiatalos, mégis minimalista lakás az álmunk, akkor csempésszük be otthonunkba egy élénkebb színt, amely díszítsen egy nagyobb felületet a lakásba, legyen az kárpit, fal vagy akár szőnyeg. Ha pedig elegáns vonalon szeretne utazni, akkor használjunk meleg földszíneket és jó lehet a fát fémmel kombinálni. A minimál stílusban a padló a legtöbb esetben világos színű, de lehet akár nagyon karakteres fekete is. A stílusra jellemzőek a geometrikus alakzatok és az egyenes kontúros vonalak is.

Milyen a minimál konyha?

A minimál konyhákhoz elengedhetetlen a nagy, tágas tér.  A hagyományos konyhákban megtalálható fali csempét cseréljük le falra erősített biztonsági üvegre, vagy esetleg olyan rozsdamentes acéllapra, mely folytatódhat a konyhapulton is. A szekrények és fiókok fogantyúi legyenek rejtettek, a háztartási gépek pedig csak beépítetek lehetnek. A Minimál stílus legfontosabb eleme a rend és a rendezettség, mely a konyhára is igaz. Tehát minden eszközt, amit éppen nem használunk, pakoljuk el. A Minimál stílusú konyhában általában a mély fiókokat szokták kedvelni, melyekbe a legnagyobb konyhai eszközöket is el tudjuk rejteni. A konyha színe is legyen egyszerű, letisztult. A legtöbb esetben ilyenkor a fekete-fehér kombinációt szokták alkalmazni.