Az ajtók funkciója sokféle. Hő-, hang fényszigetelés. Lehet nyíló-, toló-, harmonika -, térelválasztó stb. Minden igényre van megoldás.

Az ajtók nyitása

A beltéri ajtók az esetek nagy többségében szimpla vagy dupla nyíló szárnyasak. Nyitás igény szerint lehet jobbos vagy balos.  (Egyszerű módon lehet megállapítani egy ajtóról, hogy milyen a nyitás iránya. Ha abban a helységben állunk ahová az ajtó nyílik és a jobb kezünk felé esik a pántolás , és bal kezünk felé a kilincs akkor az az ajtó jobbos. Ha abban a szobában vagyunk, amelyikbe nyílik az ajtó , és a bal kezünk felé esik a pántolás és a jobb kezünk felé a kilincs , akkor balos az ajtó!!

Az átláthatósága szerint lehet teli ajtó, félig üvegezett ajtó, mélyen üvegezett ajtó (körülbelül a háromnegyed része üveges, a többi teli), illetve csíkokban üvegezett, valamint teljesen egyedi elképzelés szerint.

Ennél sokkal fontosabb a csukódás síkja szerinti csoportosítás.

E szerint lehet normál (szakmai nyelven „ falcos”), ami azt jelenti, hogy az ajtó élében egy párkány van kiképezve, ugyan ez negatívban a tokon, ezáltal a szárny két síkon záródik. Ennek addig volt igazán jelentősége, ameddig a hangszigetelő gumik nem álltak rendelkezésre. Ezek a 70-es évektől kaphatóak. A  csukódás síkja szerint a másik variáció, a síkban záródó ajtó. Ez a sík (amiben záródik) a borító (illetve „falcléc”) síkja. Ami szinte a fal síkjával megegyezik. Ez a megoldás sokkal inkább beleillik a manapság leginkább használt, letisztult formákhoz, az egyszerű stílusjegyekhez, a minimál dizájnhoz.

Az ajtók alapanyaga

A felhasznált alapanyag szerint lehet tömör fa, HDF alapú profilmart festett, vagy furnérozott ajtó. Itt szeretnék eloszlatni egy régi tévhitet, ami a laikus emberektől származik: A furnér nem azonos a farostlemezzel! Míg az előbbi – tehát a furnér – egy 0,6-1 mm vastag  tömör falapot jelent, és egy egyszerű hordozóanyagra bármelyik fafajtából készült furnért fel lehet enyvezni, ezzel a tömör fa látványát lehet ötvözni a hordozó lapanyag síktartóságával, addig az utóbbi  – tehát a farostlemez –  egy igen olcsó és silány minőségű termék, az ajtók külső felületére csak festve alkalmas termék, amit régen a házgyári lakások tucat ajtajaként alkalmaztak, olcsóságuk miatt.

Tehát a furnérozott ajtók a manapság használatos prémium kategóriás ajtók. Egyedisége (hiszen minden fa más mintázatú), a fafajok rendkívül sokfélesége adja meg különlegességét. Felületkezelése lehet  lakkozott, vagy olajozott. Az olajozottnál a fényességi fok adott, általában matt.

A fényességi fokot glossban mérjük:

  • 0-10 gloss: teljesen matt
  • 10-20 gloss: matt
  • 20-50 gloss: selyemfényű
  • 50-80 gloss: fényes
  • 80 gloss felett: magasfényű felületről beszélünk.

Lakkozott felületnél a laikusan matt lakkozásnak mondott felületkezelés a 35 gloss selyemfényű lakkozást jelenti.

Az ajtókra szerelt kilincs és zárcímeket rengeteg sok beszállítótól lehet kiválasztani. A festett lemezelt ajtókról, és a cpl ajtókról itt nem teszek említést.