Szükséges jó. Aki járt már szaunában, tudja ezt. Ha van rá lehetőség, hely, ajánlom.

Lehet analóg vagy digitális vezérlésű, fenyőből, északi fenyőből, trópusi egzóta fából készítve.

A szauna nem tucat termék. A hely, a méret, a forma, az adottságok, az anyagok mindig mások, ezért mindig egyedi szaunát építünk, a megrendelő saját igényeihez igazítva.

Érvek a szauna mellett

  • Remek ötleted van, ha szaunát szeretnél!
  • Nyirkos, esős, hűvös nap után érsz haza: a megoldás szauna.
  • Fázós, ködös reggel kimenni sincs kedved: szaunával kezdd a napot.
  • Csontig hatoló, jeges szél, derékig érő hó: de jól esne egy szauna.
  • Esetleg megfáztál, vagy méregteleníteni szeretnél, a fogyókúrádnak segítenél egy kis meleggel, netán egyszerűen imádod a forróságot, vagy egy nehéz munka után relaxálnál, nem elég forró a nyár?
  • Szauna és szauna. Mindenre jó.

Szaunákból is több féle létezik. Hagyományos, fatüzeléses szauna, elektromos fűtésű szauna, infraszauna. Mint az élet sok-sok területén, itt is az aranyközép utat javaslom.

Finn szauna

A fatüzeléses finn szauna a legrégebbi megoldás, ennek természetesen megvan a maga „feeling” -je, viszont az építéséhez szükség van kéményre, a füst kivezetéséhez, fára, időre, foglalkozni kell vele. Leginkább kültéri szaunáknál alkalmazzuk, ott van hely, van lehetőség tüzelőanyag tárolására, kémény építésre. Kicsit körülményes a kivitelezése, a kezelése.

Infraszauna

Az infraszauna kis helyet igényel, nincs felfűtési idő, ennek a rohanó világnak a terméke. Kicsit olyan, mint egy gyors átterem. Muszáj valami finomat enni, beállok egy drive-be, kérem a kedvencemet, jóízűen elfogyasztom útközben, és már a következő tárgyalás jár a fejemben. Ha szűkös a hely, ez megoldás lehet, hiszen a kis szauna is szauna. Ha egy mód van rá, mégsem ezt javaslom.

Elektromos szauna

A középút a régi és a túl modernizált közt, az igazán időigényes és az „express” közt, a tradicionális és a legújabb kor terméke közt, az elektromos fűtésű szauna. Ez megőrzi a szaunázás alapértelmét, vagyis szánj magadra időt, legyél egészséges, add meg a módját a dolgoknak, mindenből a jót alkalmazd. Az óriási fűtőteljesítménynek köszönhetően viszonylag gyorsan fel lehet fűteni, (akár telefonról vezérelve, haza felé menet be tudod kapcsolni) nincs gond a kéménnyel, a hamuval, viszont tudsz akár zenét hallgatni, high-tech módon szaunázás közben, fényterápiát alkalmazni , illóolajokat locsolni a lávakőre, hogy a kedvenc illatodat érezd, beszélgetni, váltogatni a magassági szintet, ezáltal a hőfokot (a fölső padon akár 30 fokkal is melegebb lehet).

Hogy érzékeltessem a hatalmas fűtőteljesítményt, nézzünk egy szauna és egy családi ház fűtési méretezését. Egy 2x2x2 méteres szauna már nem kicsi, négyen kényelmesen elférnek benne. Ezt a 8 légköbmétert minimum 8-10 KW-os szauna kályhával lehet kb. 25 perc alatt 80-100 C-ra fűteni. Egy 100 m2 alapterületű, kétszintes családi ház 600 légköbméterét 21-25 KW-os kazánnal a leghidegebb téli időben is kényelmesen ki lehet fűteni. Vagyis a szauna fűtés egységnyi térfogatot 30-szoros teljesítménnyel fűt, mint egy családi ház kazánja.

Az anyagokat tekintve is a legtöbbet és a legváltozatosabban tudjuk alkalmazni. A fenyőtől kezdve, a skandináv fenyőn, a fehér, – nemes nyáron, a nyíren, a thermo wood anyagokon keresztül egészen a prémium minőségű, rózsafáig széles a skála a faanyagok közt. Remekül lehet kombinálni üvegfelületekkel a szauna határoló falait, akár az ajtót is lehet teljesen üvegből csinálni, (biztonsági hőkezelt üvegeket alkalmazunk), így igazán változatos, modern megjelenésű egyedi szaunákat tudunk építeni az ön igénye szerint. Lehet LED világítás, hangulatvilágítás és sok-sok egyéb dolog.