Egy vérbeli igazi profi szakember számára nincs nagyobb, kihívóbb, elhivatottságot igénylőbb, és nem utolsó sorban megtisztelőbb feladat a restaurációnál.

A több száz év súlya alatt kicsit pompáját vesztett bútoroknak visszaadni régi tündöklését fényét, ez az igazi szakmai büszkeség. Az ország több megyéjének több kastélyában végeztünk ilyen jellegű munkát. Intarziás parkettát magán házakba is (modernbe is) készítettünk.

Bútorrestauráció: nem felújítás, annál sokkal több!

bútorrestaurációt sokan keverik össze a bútorfelújítással, holott a két fogalom már alapjait tekintve is különbözik!

bútorok restaurálása nem egyenlő az eredeti állapot visszaállításával, azaz a felújítással, és még kevésbé keverendő össze a napjainkban divatossá vált modernizálással. Egy antik bútornak ugyanis nem csupán a kidolgozottsága, az anyaga és a szépsége határozza meg az értékét, hanem a története is, és, ha ebből valami is elvész, a bútordarab értéke azonnal és visszavonhatatlanul csökkenni fog.

bútorrestauráció lényege, hogy az eredeti részeket minél inkább megőrizzük, és ebbe a sérülések egy része is beletartozik, bár tény, hogy nem minden. A bútorrestaurátor és a tulajdonos döntésén múlik, hogy mi az, amit valóban javítani kell, és mi az, aminek meg kell maradnia. Természetesen a szerkezeti hibákat muszáj orvosolni, ám egy-egy karcolás, vagy a bútor készítése során keletkezett nyomok már maradhatnak, hiszen mindegyik hozzátesz egy apró darabot a bútor történetéhez.

Ezzel együtt természetesen egy bútor arra való, hogy használják, és még ha nem is veszik újra teljes használatba a bútorrestauráció végeztével, minden elemének tökéletesen kell működnie. A szennyeződések nem maradhatnak, ahogy az esetleges állagromlást is fel kell számolni, de fontos arra törekedni, hogy a bútor eredeti részei minél nagyobb mértékben megmaradjanak, ha pedig ez nem lehetséges, akkor az eredeti anyagnak megfelelővel pótoljuk a szükséges részeket, méghozzá az eredeti technológia felhasználásával.

bútorrestauráció során tehát a megőrzés a lényeg, nem pedig az eredeti állapot visszaállítása, vagy épp a modernizálás. Amennyiben értékes bútordarabról van szó, különösen fontos, hogy hozzáértő bútorrestaurátor végezze a feladatot, hiszen csak így biztosítható az érték megtartása.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, és szeretne bennünket megbízni antik bútorai restaurálásával, illetve, ha kérdése lenne tevékenységünkkel és árainkkal kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén!